Deel

Trulli

Restyling van een bijzonder woonhuis

De “Trulli” zijn een van de belangrijkste en bekendste symbolen van de Italiaanse regio Apulië – in het stadje Alberobello zijn de “Trulli” door de UNESCO zelfs uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed.

De kegelvormige bouwwerken uit de 17de eeuw worden gebouwd van droog metselwerk zonder mortel. Vanwege hun constructie van massief natuursteen met zeer dikke wanden en kleine ramen bieden ze een goede bescherming tegen hitte in de zomer en slaan ze in de winter warmte op. De bouwwerken worden daarom beschouwd als prototypes van de passiefbouw en van het modulaire bouwen, omdat alle kamers om een grote, centrale ruimte heen worden gebouwd.

Bij de renovatie van een dergelijk gebouw komt het er enerzijds op aan het karakter van het huis te bewaren, anderzijds moet het uiteraard aan de huidige behoeften worden aangepast. Met de inbouw van een Schlüter-BEKOTEC-THERM vloerverwarming kan dit compromis ideaal worden vormgegeven. Daarom heeft de familie Laruccia voor zijn “Trullo” in Polignano a Mare de klimaatregelende tegelvloer gekozen. Een belangrijke reden hiervoor was dat er geen radiatoren nodig zijn en de wanden dus intact blijven. Bovendien kon dankzij de geringe opbouwhoogte van het systeem de oorspronkelijke, karakteristieke huisdeur in gebruik blijven.

Vooral het eenvoudige op maat snijden en leggen van de BEKOTEC-EN platen beantwoordde in hoge mate aan de wensen van de opdrachtgevers – zo kon de installatie van de vloerverwarming ondanks de veeleisende basisvorm van het gebouw probleemloos worden uitgevoerd. Ook de verbinding tussen de centrale ruimte en de diverse kamers vormde zo geen hindernis. Aangezien bij het BEKOTEC systeem de bewegingsvoegen aan het voegraster kunnen worden aangepast, was ook bij de montage van de natuurstenen platen sprake van een grote individuele vormgevingsvrijheid. Zo kon dit bijzondere bouwwerk met succes worden gerenoveerd zonder dat zijn oorspronkelijke vorm werd aangetast.

Deel

Endlich barfuß über warme Fliesen laufen - dank einer Fußbodenheizung von Schlüter!

Leer ons complete systeem Schlüter®-BEKOTEC-THERM kennen.

Schlüter®-BEKOTEC-THERM