Deel

Kreuzkirche Dresden

Moderne techniek – verborgen onder 100 jaar oude marmeren platen

De Kreuzkirche – wereldberoemd door het jongenskoor en reeds genoemd in documenten uit de 13de eeuw – drukt als een van de oudste gebouwen zijn stempel op de contouren van de Elbe-metropool Dresden. In het kader van renovatiewerkzaamheden moest ook de altaarvloer worden gerestaureerd, om de nog steeds zichtbare beschadigingen van de Tweede Wereldoorlog te herstellen.

De ruim 100 jaar oude vloer was weliswaar nog grotendeels intact, maar het merendeel van de deels zeer grote platen (tot wel 260 x 60 cm) vertoonde breuken. Op talrijke plekken waren tevens losgeraakte elementen vervangen door een eenvoudige dekvloer van cement. Meer dan 60 jaar na het einde van de oorlog wilde de Evangelisch-Lutherse kruiskerkgemeente als opdrachtgever de oorspronkelijke toestand weer laten herstellen – en tevens het 177 m² grote, vlindervormige altaar, dat ook als podium voor het Kreuzchor Dresden dient, voorzien van een moderne vloerverwarming voor de basistemperatuurregeling.

Voor een conventionele warmwaterverwarming ontbrak echter de benodigde ruimte voor de opbouwhoogte van ca. 90 mm. Maar renovatiespecialist Jörg Winkler van “Winkler Fliesen & Naturstein” (Dippoldiswalde) kwam met de passende oplossing: de klimaatregelende tegelvloer Schlüter-BEKOTEC-THERM.

Het grote aantal positieve argumenten overtuigde de opdrachtgevers, die er belang in stelden dat de vormgevingsideeën uit het verleden inwerken op het heden en dat het altaar zo door een zorgvuldige restauratie in oude luister zou worden hersteld.

Na beëindiging van de restauratie bleek al snel dat met de klimaatregelende tegelvloer Schlüter-BEKOTEC-THERM de juiste keuze was gemaakt: de prachtig vormgegeven vloer straalde weer als vanouds – geheel zonder storende dilatatievoegen in de tegellaag – en koude voeten tijdens de winterconcerten behoren voor de zangers van het Kreuzchor en de musici van het symfonieorkest van Dresden tot het verleden.

Deel

Endlich barfuß über warme Fliesen laufen - dank einer Fußbodenheizung von Schlüter!

Leer ons complete systeem Schlüter®-BEKOTEC-THERM kennen.

Schlüter®-BEKOTEC-THERM