Deel
Geschikte vloerbekledingen en bekledingsconstructies voor vloerverwarmingen
Keramische tegels, marmer en andere natuursteen zijn een ideale vloerbekleding. Maar er zijn ook bepaalde soorten parket en laminaat, en zelfs tapijt, die geschikt zijn. Bovendien is een correcte vloeropbouw belangrijk voor een optimale warmte-afgifte. Hier komt u te weten hoe u met Schlüter voor een aangename warmte vanuit de vloer zorgt.
Tegels, parket, laminaat of tapijt... welke vloerbekledingen zijn geschikt voor vloerverwarming?
Tegels van keramiek of natuursteen zijn door hun warmtegeleidende eigenschappen de eerste keus als vloerbekleding voor een oppervlakteverwarming. Ze worden snel en gelijkmatig warm en hebben een lage warmteweerstand. Dat betekent dat tegels hun warmte snel aan de lucht afgeven. Bovendien bieden ze een goede thermische massa, waardoor ze de temperatuur in de ruimte constant houden. Tegels geleiden warmte goed, wat inhoudt dat ze maar tot een paar graden boven de huidige ruimtetemperatuur hoeven te worden verwarmd. Als de temperatuur van de vloer en de lucht in de ruimte hetzelfde is, wordt er geen warmte meer afgegeven. Dit effect wordt ook wel het 'zelfregeleffect' genoemd.
Hoewel een vloerverwarming het efficiëntst werkt bij tegels of natuursteen, kunt u bij onze systemen natuurlijk ook andere bekledingen gebruiken, zoals tapijt of laminaat. Voor de vormgeving van uw vloer bestaan dus (bijna) geen beperkingen. Wanneer u een vloerbekleding uitkiest, moet u er dus rekening mee houden dat verschillende bekledingen de warmte in meer of mindere mate goed afgeven.
Veel fabrikanten van vloerbekledingen bieden productvarianten aan die voor vloerverwarming zijn geoptimaliseerd. Let daarom op de betreffende productbeschrijvingen. Behalve tegels en natuursteen kunt u natuurlijk ook een van de volgende bekledingen kiezen:
- textiel / tapijt
- pvc/vinyl
- linoleum
- laminaat
- parket
Meer weten over Schlüter-BEKOTEC-THERM
Bekledingsconstructie en vloeropbouw
Bij conventionele vloerverwarmingen ontstaan er vaak vervormingen of scheuren in de dekvloer of in de vloerbekleding. Dit komt onder andere doordat de dekvloer en de vloerbekleding bij temperatuurveranderingen in verschillende mate uitzetten.
De conventionele systemen hebben bij een dikke dekvloer verwarmingstechnisch een nadeel: door de relatief grote massa wordt er veel warmte-energie aangevoerd en in de vloer opgeslagen. Hierdoor reageren conventionele vloerverwarmingen langzaam op temperatuurveranderingen.
Met het complete Schlüter®-BEKOTEC-THERM -systeem wordt dit probleem in één klap opgelost, omdat het een bijzonder lage opbouw heeft. Daarom wordt het ook door een internationaal octrooi beschermd. Het systeem is gebaseerd op een dunne dekvloer die in de BEKOTEC-noppenplaat wordt aangebracht. De noppenplaat bouwt de krimpspanning in de dekvloer af. Door gebruik te maken van Schlüter-DITRA, Schlüter-DITRA-DRAIN 4 of Schlüter®-DITRA-HEAT-E kunnen de tegels of natuursteen al worden gelegd zodra de dekvloer begaanbaar is. Met de "THERM"-componenten bieden wij u een verwarmingstechniek die precies op "BEKOTEC" is afgestemd, van de warmteverdelerunit tot de elektronische regeling. Door de kleine dekvloermassa en doordat de verwarmingsbuizen zo dicht bij de oppervlakte liggen, kan de vloerverwarming snel reageren.
De noppenstructuur deelt de dunne dekvloer bij het uitharden in het noppenrooster in kleine "modules" in, waardoor de krimpspanning in de dekvloer afneemt.
In tegenstelling tot bij een conventionele dekvloer kan een dekvloer met een noppenplaat al vanaf het begin geen spanningen opbouwen. Vervormingen aan de zijkanten of zichtbare scheuren aan de oppervlakte ontstaan op deze manier gewoon niet.
Hieronder kunt u de verschillende bekledingsconstructies vergelijken - ook zonder verwarming is het gebruik van BEKOTEC een goede keuze!
Vloerconstructies vergeleken
-
1. Bouwproject
-
2. Verwarming
-
3. Producten
Deel