Deel

Voordelen van een vloerverwarming

Van inbouw, verwarmingskosten tot warmtespreiding: een vloerverwarming met veel voordelen. Hier kunt u lezen welke.

Energie en geld besparen

Voor een vloerverwarming is een lagere watertemperatuur nodig dan voor een radiatorverwarming, omdat de oppervlakteverwarming een groter oppervlak heeft dan een radiator. De zogenaamde aanvoertemperatuur van het water kan daarom enkele graden lager zijn. Zo verbruikt u minder energie, wat direct invloed heeft op de verwarmingskosten.

Mooiere ruimtes zonder radiators

Laat die grote, plaatsrovende radiators voor wat ze zijn. Door de verwarming onder de vloer te leggen, wordt uw woonruimte niet alleen mooier, maar creëert u bovendien veel ruimte die u voor uw eigen inrichting kunt gebruiken.

Grote verwarmingsoppervlakken en gelijkmatige warmtespreiding in de ruimte

Bij conventionele verwarmingssystemen wordt de warmte vanaf een bepaalde zijde door de ruimte verspreid. Dat is meestal vanaf de raamkant. Er ontstaan dan warme luchtgolven met een ongelijkmatige luchttemperatuur. Bij een oppervlakteverwarming is dat heel anders: de warmte is van een groot oppervlak afkomstig en de ruimte wordt gelijkmatig verwarmd.

Hygiëne over een groot oppervlak

Op een verwarmde vloer drogen vloeistoffen sneller op en bacteriën, schimmels en mijten hebben geen kans. Wanneer u in uw badkamer of uw keuken een hygiënische vloer wilt leggen of als uw kinderen in het kruipstadium zijn, is een vloerverwarming de perfecte oplossing.

Een verademing voor mensen met een allergie

Een vloerverwarming bouwt een warmteverschil van slechts enkele graden ten opzichte van de lucht in de ruimte op. Daarbij produceert hij slechts een heel klein deel van de bewegingen (luchtgolven) die een conventionele verwarming veroorzaakt. Dit betekent dat er bij een vloerverwarming veel minder stof ronddwarrelt en uw luchtwegen dus niet onnodig worden belast.

Voor mensen die allergisch zijn voor huisstof is een vloerverwarming een echte openbaring. Het is niet alleen zo dat er minder allergenen afkomstig van stofmijten ronddwarelen, maar een droge en toch verwarmde ondergrond ontneemt de mijten hun leefomgeving, met name in combinatie met een hygiënische en eenvoudig te onderhouden tegelvloer.

Dankzij dunlagige constructie ook naderhand in te bouwen

Wie tegenwoordig wil renoveren of saneren, hoeft het niet meer zonder de voordelen van een vloerverwarming te stellen. Voor zulke toepassingen werden speciaal de varianten Schlüter-BEKOTEC-EN 18 FTS en Schlüter-BEKOTEC-EN 12 FK ontwikkeld. De bijzonder lage opbouwhoogte en minimale dekvloermassa zorgen voor een lage statische belasting. Dit betekent dat een sanering van oude panden en monumentale gebouwen zonder meer mogelijk is. Er is nog een groot voordeel: de aanwezige dekvloer hoeft niet eerst te worden verwijderd. De bouwtijd is niet alleen korter, maar de kosten zijn lager en er is minder lawaai en vuil.

Hogere doorverkoopwaarde

Een vloerverwarming biedt veel voordelen. Dat weet ook de markt: de doorverkoopwaarde van een pand met vloerverwarming ligt vaak beduidend hoger dan die van panden waarin radiators zijn geplaatst. Een vloerverwarming is dus in meerdere opzichten een goede investering.

Korte inbouwtijden mogelijk

Wie voor een modern verwarmingssysteem kiest, zoals Schlüter-BEKOTEC-THERM of Schlüter-DITRA-HEAT-E, hoeft geen rekening te houden met lange installatietijden. Door de speciale constructie van het systeem kunnen de tegels of natuursteen al op de Schlüter-DITRA-mat worden gelegd zodra de dekvloer begaanbaar is. Er hoeft niet meer lang te worden gewacht tot de dekvloer droog is en de vloer hoeft ook niet meer te worden drooggestookt. En omdat voor de dunne dekvloer veel minder materiaal nodig is, wordt er ook op gewicht en constructiehoogte bespaard en verloopt de installatie duidelijk sneller.

Optimaal met keramiek

Optimal mit Keramik

Met een vloerbekleding van keramische tegels of natuursteen kan een vloerverwarming echt tonen wat het kan. Er zijn echter ook andere geschikte vloerbekledingen, zoals tapijt, pvc of parket. Of een bekleding geschikt is, is te zien aan de beschrijving van de fabrikant.

Water of stroom? Aan u de keus!

Leer meer over onze systemen:

Deel